Navijač Hajduka

subota, 09.01.2016.

KAKO SE DIJELI NOVAC KOD TRANSFERA IGRAČA

Prijelazni rok je počeo, biti će zanimljivo vidjeti kako će se trgovati na Poljudu narednih dana. Upravo radi toga ovoga puta ću malo pisati o transferima i dijeljenju novca kod istih…

Često puta, u razgovoru sa drugim navijačima ostanem zapravo iznenađen količinom znanja ili bolje rečeno neznanja kod istih kada je u pitanju raspodjela novca prilikom prodaje pojedinog igrača. U prilog tome ponekad i novinari svojim pisanjem “zbunjuju” navijače (namjerno ili ne sasvim je svejedno), pa ću na jednom danas hipotetskom (a sutra možda i stvarnom) primjeru obraditi slučaj da se recimo Lovre Kalinić proda u Lazio uz odštetu od 4 milijuna eura.

Ajmo za početak demistificirati sve navedene pojmove koji se koriste kod transfera igrača.

U ukupan iznos transfera spada odšteta koju Lazio isplaćuje Hajduku plus sva buduća primanja koja su Kaliniću novo potpisanim ugovorom zagarantirana. Znači, važno je razlikovati ukupan iznos transfera od same odštete koja ide klubu. Često novine i portali prenose ili jedan ili drugi iznos pa onda ispada da su se milijuni “zagubili” putem, a u stvari se radi o dvama potpuno različitim pojmovima.

Ispod slijedi i detaljna analiza kome što pripada:

Dakle, ukupan iznos transfera je 6 milijuna eura i sastoji se od:

1. Odštete koju Lazio isplaćuje Hajduku u iznosu od 4 milijuna eura
2. Ukupnih primanja igrača za naredne 4 godine na koliko je potpisan ugovor (500 tisuća eura po sezoni, odnosno ukupno 2 milijuna eura).

Sada se bazirajmo na točci jedan, odnosno odšteti koju Lazio isplaćuje Hajduku.

Ukupni iznos odštete je 4 milijuna eura.

Managerska provizija (uzet ćemo srednju vrijednost od 12,5 % jer gospodin Brbić tvrdi da je normalna provizija kod transfera između 10 i 15 posto) iznosi 0,5 milijuna eura.

Podjela preostalog dijela odštete je u iznosu 70:30 (klub - igrač), umanjena za iznos koji je uložen u igrača (pretpostavimo da je Hajduk na ime svih dosadašnjih primanja Kaliniću isplatio 300 tisuća eura).

Po ugovoru, klubu se “odmah vraća” uloženih 300 tisuća eura, a preostalih 3,2 milijuna (4 - 0,5 - 0,3=3,2) se raspodjeljuje u iznosu 70:30 u korist kluba.

Znači 960 tisuća eura pripada igraču, a 2,54 (2,24 + 0,3) milijuna eura pripada klubu.

Pojednostavljeno u tablici i grafu ispod se vidi podjela odštete između svih gore navedenih strana:



Slika: Grafički prikaz raspodijele novca u ovom hipotetskom slučaju

Još napomena da od primljenih 2,54 milijuna eura Hajduk je dužan 30 posto tog iznosa odmah uplatiti na račun grada zbog kredita koji mu je odobren, a kojem je grad jamac.

Isto tako ako bi se radilo o nekom drugom igraču koji nije ponikao u našoj omladinskoj školi (npr. Sušić čiji je transfer jednako izgledan), onda se određeni iznos (nekoliko posto) isplaćuje i klubovima u kojim je igrač trenirao u omladinskom pogonu. Znači imali bismo i četvrti komad torte na gornjem grafu.

Nadam se da je sada na ovom hipotetskom primjeru konačno demistificirano kako i kome ide novac…

Naravno, svi gore navedeni podaci nisu posve točni jer osobno nemam uvid u trenutni Kalinićev ugovor sa Hajdukom. Prema javno dostupnim natpisima izgleda da Kaliniću pripada 30 posto od odštete pa sam taj iznos koristio pri računici. Isto tako okvirno je uzeta i brojka od oko 300 tisuća eura do sada uloženih u igrača, dok je iznos od 12,5 posto provizije managerskoj agenciji za posredovanje u transferu uzet kao srednja vrijednost (“uobičajena je provizija kod transfera od 10 do 15 posto“) koju spominje sam predsjednik Brbić u svom intervju:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/292983/Default.aspx

E pa čisto da imamo na umu, u prosjeku klubu kada plati sve provizije, odnosno postotke ostane cca. 63 posto od cjelokupne odštete kod transfera!!! Da, dobro ste pročitali, svega 60-ak posto!

O podjeli novca između igrača i kluba prilikom transfera sam dosta puta pisao i tu su mišljenja navijača podijeljena. Neki kažu, bolje je platiti igrača manje pa mu dati postotak prilikom transfera, dok drugi u tome vide prostor za sivu zonu… Osobno spadam u ove druge, ali to se još nekako i može tržišno opravdati, no kako opravdati dopis u kojem predsjednik kluba prvi puta javno kaže kako uobičajena managerska provizija kod transfera iznosi između 10 i 15 posto!

Zapravo, Brbić je pritisnut USKOK-ovom istragom razotkrio cijeli tijek transfera Vukušića iz kojega se jasno može vidjeti koliko likova se pokušavalo okititi samom provizijom (ključno jest dobiti punomoć za zastupanje jer ona obvezuje klub na posredničku proviziju).

No ono što mene brine u cijeloj ovoj priči jest tko zapravo određuje gore navedeni postotak?! Postoji li nekakav pravilnik u klubu o tome?! U razgovoru sa sada već bivšim članom NO-a, on jasno kaže, predsjednik je taj koji pregovara (naravno zajedno sa sportskim direktorom), a onda mi (NO), „amenujemo“ bolju ponudu. Drugim riječima, uzima se ona ponuda sa kojom klub bolje financijski prolazi (naravno uz suglasnost samog igrača).

Nema se što reći nego da je okvir za mito i korupciju i dalje otvoren! Ovdje naravno ja nikoga ne optužujem niti imam ikakva saznanja o tome da je netko mutio, već isključivo pišem o okviru i pravilima koja su i dalje jako fleksibilna. Da je pravde i poštenja, zar ne bi bilo logično da klub objavi prema svim agentima informaciju kako će plaćati isključivo fiksnu proviziju kod transfera od recimo 5 posto i onda nema prostora za manipulaciju! Ako mislite da se ne bi našli agenti koji će raditi za ovakvu proviziju vjerujte mi da se varate. Pa i kod transfera Vukušića na kraju je ispalo da je naknada iznosila svega 2,27 posto jer se klub postavio kako treba, a postavio se tako jer nam je tada omča stečaja bila oko vrata. Znači itekako se može kada se hoće! 10 do 15 posto je zapravo izmišljeni iznos kako bi se opravdale sve dosadašnje akcije kako ove tako i prethodnih Uprava. Isto tako jeli 10 ili 15 ili je negdje između, uvijek ostaje na predsjedniku (danas je to gospodin Brbić, a sutra netko drugi) da se dogovori, što otvara silan prostor za mito i korupciju, a svote koje se vrte kod transfera su za naše prilike „boli glava“. Čak i na gore navedenom primjeru Vukušića vidimo da je tadašnji član NO-a Lasić preko nekog svog managera tražio proviziju od „minimalnih 10 posto“. Što to znači minimalnih?! Jeli to prevedeno njemu (i njegovom kompanjonu) 10, a nekome iz kluba ko to „amaneuje“ još koji posto?! Da im je uspjelo tko zna tko bi sve dijelio novac... I tko kaže da im nije uspjelo na nekom drugom transferu?!

Da skratim, od našeg Nadzornog odbora, upravo onoga kojeg smo mi navijači birali sam očekivao da će stati na kraj ovakvom prostoru za manipulaciju. Siva zona je i dalje prisutna. Naravno, nakon ovog mog izlaganja odmah će se javiti dušobrižnici koji će reći kako klub nikada nije bio transparentniji i kako je sve vidljivo u financijskim izvješćima. Pa odmah da ih preduhitrim, gdje se to u financijskom izvješću vidi točan iznos managerskih provizija? Možda pod stavkom „Ostali troškovi“? Nisam siguran ni gdje, a ni kako se to prikazuje zato bi više transparentnosti prilikom prodaje svakog igrača trebala biti dužnost odgovornih u klubu ako želimo ustrajati na narodnom modelu kluba! Uostalom zašto predsjednik nakon idućeg transfera ne objavi do u lipu kome je što uplaćeno?! Ne vidim nikakav problem da se tako nešto uradi. Uostalom, kada su ga pritisli iz USKOK-a odmah je to i učinio da bi očistio sebe. Zašto to onda na uradi svaki put pa da stvarno znamo kako se svi poslovi rade?!

Da zaključim, put do potpunog oporavka je još jako dug, a prostor za manipulacije je i dalje velik. Svaka čast trenutnom vodstvu kluba na tome što su poslovanje kluba sveli u realne okvire, ali za veći iskorak potrebno je puno više poštenja i odmak od sumnjivih likova i provizija.

Eto za kraj uzmimo samo da smo normalan klub i da za ovaj gore isti hipotetski primjer plaćamo managersku proviziju od 5 posto i da igrač nema ugovor 70-30, a ne bi ga trebao imati s obzirom da se radi o igraču iz naše omladinske škole. Znate li koliko bi u tom slučaju ostalo klubu od odštete?! Ostalo bi nam 3,8 milijuna eura ili cijelih 1,25 milijuna eura više od onoga što nam sada pripada!

Pa ako jednog dana netko zbog svih ovih radnji završi u pržunu neću se iznenaditi jer matematika je ponekad neumoljiva...

Zdravi i veseli bili!



Sa štovanjem,
Ante Armanda
mail: ante.armanda@xnet.hr

09.01.2016. u 17:53 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



KONTRA MRAKU,

KONTRA SILI,

SAMO HRABRO,

NAPRID BILI!!!

Brojač posjeta